Ergonomische bureaustoelen voor op kantoor

Werk je vooral zittend en merk je dat je last hebt van je rug of nek? Dan is de kans is groot dat je verkeerd zit op je werk. Een verkeerde zithouding kan voor veel problemen en klachten zorgen. Klachten die je zo veel mogelijk wilt voorkomen. Een ergonomische bureaustoel helpt bij het hebben van een goede zithouding. Zit je veel uren aan jouw bureau? Overweeg dan een ergonomische bureaustoel voor op kantoor te kopen!

Wat is ergonomie?

Ergonomie is de studie van de relatie tussen de mens en zijn omgeving en is afgeleid van de Griekse woorden ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wet). De meest bekende context waarin het begrip gebruikt wordt is in gevallen rondom de werkplek. Het doel hierin is gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken zo te ontwerpen dat ze de gezondheid, het comfort en goed functioneren bevorderen.

Ergonomische bureaustoel op kantoor

Waarom is een ergonomische bureaustoel belangrijk?

Een goede zithouding is van groot belang als je dagelijks veel tijd zittend doorbrengt. Zoals gesteld kan een verkeerde zithouding vervelende klachten opleveren. Denk aan pijnlijke nek- en rugklachten, maar ook aan schouderklachten, spierpijn en last van gewrichten. Als jouw bureaustoel niet de juiste zithoogte heeft, en je voeten de grond niet raken, kan dit de doorbloeding belemmeren. Een rugleuning die onvoldoende ondersteuning biedt zorgt ervoor dat je sneller onderuit gezakt zult gaan zitten. Beide dragen bij aan klachten. Mensen zijn uniek en hebben daarom verschillende stoelen nodig. Een goede bureaustoel is dus niet voor iedereen hetzelfde, maar moet aan individuele eisen voldoen. Dit hangt onder andere af van jouw lengte, gewicht en het type werk dat je doet.

Mogelijkheden van ergonomische stoelen

Ergonomische stoelen zijn aan te passen, zodat ze geschikt zijn voor jouw lichaam. De stoel moet een goede ondersteuning voor jouw onderrug bieden en heeft vaak in hoogte verstelbare armleuningen. Niet alleen de zithoogte, maar ook de zitdiepte moet verstelbaar zijn. Bovendien kun je bij de meeste ergonomische stoelen de voorwaartse kanteling bepalen. Hierdoor wordt de kanteling van het bekken en het behoud van de normale kromming van de wervelkolom beïnvloed. Goede bureaustoelen hebben ook een verstelbare neksteun. Dit is belangrijk wanneer je veel naar achter gekanteld werkt. Een goede ergonomische stoel moet minimaal: te verstellen zijn in zithoogte en de hoogte van de armsteunen en moet een lendensteun bevatten (voor jouw onderrug). De meer kwalitatieve merken bieden daarnaast stoelen aan die in diepte verstelbare zittingen bevatten, die je in staat stellen de lendensteun te verstellen, die een nek- of hoofdsteun bevatten en die een in hoogte verstelbare rugleuning heeft. Wil je ergonomische bureaustoelen kopen? Bekijk dan de site van kantoorartikelen.

Voordelen van ergonomische bureaustoelen

Heb je een ergonomische stoel gekocht die verstelbaar is op de hierboven besproken aspecten? Dan biedt jouw stoel enkele voordelen ten opzichte van een ‘normale’ bureaustoel. Allereerst verbetert een ergonomische stoel jouw zithouding, waardoor je productiever en actiever kunt werken. Daarnaast voorkomt de stoel rug- en nekklachten en verbetert het de doorbloeding. Hierdoor vernauw je de bloedvaten in jouw benen minder, waardoor je minder last hebt van koude voeten en waardoor je, op lange termijn, geen last krijgt van minder gevoel in je benen. Tot slot zit een ergonomische simpelweg meer comfortabel! Wel zo prettig als je uren doorbrengt in jouw stoel.

Waar moet je op letten bij het kopen van een bureaustoel?

Wanneer je een nieuwe bureaustoel koopt, moet je letten op de volgende zaken:
  • Is de zithouding niet te diep?
  • Is de stoel in hoogte verstelbaar? Is deze geschikt voor jouw lengte?
  • Biedt de stoel voldoende ondersteuning voor jouw rug?
  • Is de rugsteun verstelbaar?
  • Bevat de stoel een (verstelbare) nek- of hoofdsteun?

Test altijd de stoel voordat je overgaat tot aankoop. De stoel moet goede ondersteuning bieden. Als je een stoel koopt die verstelbaar is, is dit vaak het geval, maar pas als je de stoel test weet je zeker of deze geschikt is voor jou. Er bestaan enkele keurmerken voor ergonomische bureaustoelen voor op kantoor. Stoelen met het NEN-EN 1335 of NPR 1813 keur tonen aan dat de stoel voldoet aan de hoogste eisen wat betreft ergonomisch zitten.

Hoe stel je een bureaustoel goed in?

Zoals gesteld verschilt de ideale zithouding van persoon tot persoon, maar iedereen kan leren een bureaustoel goed in te stellen voor zichzelf. Hieronder geven we je tips hoe je een bureaustoel goed instelt:

  • Zit met je rug goed tegen de rugleuning als je een stoel test en zet de rugleuning rechtop.
  • Bepaal de juiste zithoogte. Jouw benen moeten een hoek maken van 90 graden en je knieën mogen niet boven je heupen uitkomen. Zorg ervoor dat je voeten volledig de grond raken.
  • Ook je armen moeten een hoek van 90 graden maken als ze rusten op de armleuningen. Te laag ingestelde armleuningen zorgen ervoor dat je sneller onderuit zakt. Te hoog ingestelde armleuningen zorgen ervoor dat je jouw schouders optrekt.
  • Zorg voor een goede diepte. Er moet ongeveer 10 centimeter tussen de voorkant van de zitting en je knieholte zitten. Door goed met je rug tegen de rugleuning te vitten voorkom je beknellingen in je zenuwen en bloedvaten.
  • Test je een stoel met een neksteun? Ga dan na of je nek ontspannen aanvoelt. Is dit niet het geval? Verstel de neksteun dan in hoogte.
  • Heeft je stoel een verstelbare lendensteun? Zorg ervoor dat de leuning goed in de holling van je onderrug valt.